Vanochtend tijdens mijn ochtendwandeling zag ik een hond zijn schapen opjagen. Om te zorgen dat ze in het gareel bleven lopen. Een prachtig beeld. En dat doet meteen de vraag opkomen door wat ik me steeds maar weer laat opjagen. Mooi om daar bij stil te staan. En te weten dat ik daar ook steeds beter andere keuzes in kan maken.

In de Transactionele Analyse noemen we deze aanjagers en overlevingsstrategieën “drivers”. Je kunt meerdere drivers hebben, vaak zijn er één of twee dominant. In geval van stresssituaties laten deze drivers zich volop zien. Dit is jouw persoonlijke strategie om in moeilijke situaties weer controle te krijgen.  Je raakt daarmee echter steeds verder verwijderd van je eigen behoeften en verlangens. Ze kosten je veel energie, en je merkt dat je soms dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt.

Er worden zes drivers onderkend in de TA:

  • “Wees perfect”: Je lat ligt hoog. Het eindresultaat is wat voor jou telt. Je mag niet falen.
  • “Wees sterk”: Je hebt een sterk plichtsbesef en enorme wilskracht en gaat altijd maar (alleen) door.
  • “Doe de ander een plezier”: Je cijfert jezelf makkelijk weg en houdt meer rekening met de anderen dan met jezelf.
  • “Schiet op”: Je doet het liefst zo veel mogelijk in zo weinig mogelijk tijd en bent altijd onderweg naar het volgende.
  • “Doe je best”: Je doet altijd je best en zal proberen het goed te doen.

Door jouw eigen drivers te leren kennen, kun je ze ook herkennen. Als je je daar bewust van bent, kun je ook een andere keuze maken. En onderzoeken wat je werkelijke behoefte is.

Ik ken al deze drivers in meer of mindere mate. En hoe blij ben ik dat ik de afgelopen dagen mezelf heb gegund om wat meer pauzes te nemen, te genieten van het mooie weer en wat tijd door te brengen met mijn grote zoon die een paar dagen thuis kwam studeren. Hoe hard mijn driver ”schiet op” me ook wilde aanjagen om door te werken. Fijn dat ik me daar niet altijd meer door hoef te laten leiden.

Wil je met jouw drivers aan de slag om de ruimte te voelen andere keuzes te maken? Neem dan gerust eens contact

op voor een kennismakingsafspraak.