Herken je dit?

  • Dat je vaak werk overneemt van collega’s?
  • Dat je je heel verantwoordelijk voelt voor het teamresultaat?
  • Dat je eigenlijk vindt dat jouw manager bepaalde taken niet goed uitvoert?

En merk je dat je daar steeds meer last van krijgt? Dat je steeds meer druk voelt? En misschien wel erg moe bent. Heb je je wel eens afgevraagd waar dat toch vandaan komt?

Sta jij wel op jouw plek?

Grote kans dat je last hebt van een herhalend patroon in jouw leven. Wat je op en in je werk laat zien zal zich ook in jouw privé situatie voordoen. En waarschijnlijk heb je als klein kind al geleerd om “ van je plek te gaan”. Je staat systemisch op je eigen plek als je de juiste plek aanneemt ten opzichte van anderen in jouw systeem. Dat kan je gezin van herkomst zijn, je huidige gezinssituatie of in de organisatie waar jij werkt. Als je vol op jouw eigen plek staat dan functioneer je meestal goed en sta je stevig in het leven.

Wat is dan jouw plek?

Je hebt een plek in jouw gezin van herkomst. Je bent het kind van je vader en moeder en je bent bijvoorbeeld het oudste, middelste of jongste kind. Naarmate je opgroeit krijg je nog meer verschillende plekken, als vriendin/vriend, als werknemer of manager ,als partner. In elk systeem (gezin/werk/sport/vriendenclub etc) heb je een eigen plek met een daarbij horende verantwoordelijkheid.  Een vader of moeder heeft andere verantwoordelijkheden dan een kind. Een manager heeft andere verantwoordelijkheden dan de medewerker. Dat spreekt bijna voor zich. Maar in de praktijk kan het heel anders voelen en sjouw je misschien aardig wat van anderen met je mee.

Over teveel verantwoordelijkheid nemen en dragen

Wanneer ga je teveel dragen? Zolang iedereen op zijn eigen plek in het systeem staat met de daarbij horende verantwoordelijkheden dan staat ieder in zijn kracht. Wanneer mensen echter een plek gaan innemen die niet bij hun hoort, bijvoorbeeld door taken te gaan dragen die niet van hun zijn, dan wordt de balans verstoord. En dan zet iemand zichzelf klem.

Dit gebeurt bijvoorbeeld in de situatie dat tussen ouders veel ruzie is en het kind zich als bemiddelaar gaat opstellen om hun ruzies te beslechten. Of als sprake is van een zieke of behoeftige ouder en het kind voor hem of haar of voor zijn jongere broertjes of zusjes gaat zorgen. Als kind neem je dan een taak en verantwoordelijkheid op je die niet bij jouw plek hoort uit liefde en loyaliteit. Deze patronen die zich dus al heel jong hebben ontwikkeld die draag je met je mee. Dit zal zich ook laten zien in jouw werk. Wat sjouw je daar mee wat niet van jou is?

Bewustwording om te veranderen

Door je bewust te worden van deze patronen begrijp je waar je gedrag vandaan komt en kun je je eigen plek gaan innemen. Dan ga je dragen wat van jou is en sjouw je niet meer de lasten van anderen. Met als gevolg dat je effectiever zult worden in jouw werk en beter in je vel zult zitten. Weet dat niet op de juiste plek staan vaak een dieperliggende oorzaak is van burnout.

Wil je met dit thema aan de slag, maar weet je nog niet precies hoe? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.