Herken je dit? Dat je ‘s ochtends wakker wordt en je niet fit voelt? Of dat je intensief hebt gesport en je afvraagt of deze inspanning wel goed voor je was?

Hoe herstel jij van stress?

We kunnen meestal goed benoemen waar we stress van krijgen. Voorbeelden genoeg, van teveel werk, een vervelend gesprek met je baas, de hele dag door rennen van de ene afspraak naar de andere, gedoe met je partner etc. Maar weet je ook hoe je herstel is? Het antwoord op deze vraag is vaak niet zo eenvoudig. Want hoe weet je dat? Is een nacht slaap hiervoor voldoende?

We hebben allemaal stress. Dat is heel normaal en er is ook niks mis mee. Zonder stress zou je ’s ochtends niet opstaan en niet kunnen functioneren. Tegenover die stress hoort herstel te staan. Je herstelt van rustgevende activiteiten, zoals wandelen, lummelen, meditatie, muziek luisteren. Voor ieder is dat anders. Sporten kan bijvoorbeeld heel ontspannend zijn, maar kost ook energie. Als je energie uitgeeft moet je die ook aanvullen om in balans te blijven. Anders ontstaat er simpelweg een tekort. En een tekort dat niet wordt aangevuld of verder toeneemt zal op enig moment tot uitval leiden. Dan is het simpelweg op.

HRV Meten is weten

Er is een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in jouw stress en je mate van herstel. De Heart Rate Variability (HRV)-meting is hiervoor een goede tool. Die meet in een tijdsbestek van 72 uur aan de hand van jouw activiteiten, ontspanningsmomenten en slaap wat jouw inspanning is en hoeveel hoogwaardig herstel hier tegenover staat. Ook maakt het duidelijk welke activiteiten een negatieve invloed hebben op jouw herstel. Dit is nuttige informatie om serieuze overbelasting en roofbouw te voorkomen.

Wil jij ook meer inzicht krijgen in jouw stress en herstel balans? Wil jij vroegtijdig kunnen bijsturen voor een gezonde leefstijl, neem dan contact op voor een HRV-meting.