Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt bij de communicatie over de nieuwe catalogus met ziekten, symptomen en oorzaken van letsel.

De organisatie meldde gisteren op de website dat burn-outs voortaan beschouwd zouden worden als een syndroom, maar is daar van terug gekomen. Burn-out staat ook in de hernieuwde catalogus vermeld als ‘werkfenomeen’.

Wel heeft de WHO de definitie van een burn-out uitgebreid. “Die beschrijving was nog helemaal niet gedetailleerd”, zegt psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC. “Maar deze uitbreiding heeft niet zo veel invloed op ons begrip en de behandeling van burn-outs. Iedereen weet al dat het voorkomt op de werkvloer.”

In de definitie van de WHO staat nu dat een burn-out wordt veroorzaakt door “chronische stress op de werkvloer”. Een burn-out leidt tot gevoelens van vermoeidheid, een negatieve houding ten opzichte van een baan en afname van productiviteit.

Met deze definitie waarbij burnout wordt beperkt tot stress op de werkvloer wordt miskend dat de oorzaak van burnout vaak dieper ligt. Waarom krijgt de ene werknemer met dezelfde werkdruk een burnout en de andere niet? Dit heeft alles met veerkracht te maken. Het verhogen van de veerkracht is dan ook de oplossing. Hierover volgende keer meer.