Ruim 10 jaar geleden was ik burn out. Ik was emotioneel en lichamelijk uitgeput. Mijn werk als advocaat in een drukke niche praktijk gaf me geen voldoening meer. Ik stond iedere dag uitgeput op en sleepte me door de dag. Mijn 3 jonge kinderen kon ik niet de aandacht geven die ze nodig hadden. Werkelijk alles was me teveel. Ik brak de dag nadat we ons 10-jarig bestaan van ons succesvolle kantoor hadden gevierd. Een mooie dag met sprekers, vele complimenten en een diner met iedereen die zakelijk en privé belangrijk was. Ik kon er niet van genieten.

Ik kon niets meer. Ik kon me niet concentreren, geen krant of boek lezen, sliep uren, liep in een soort mist, had geen energie, voelde niet veel meer, alles was te veel. Ik kon de weg niet meer vinden. Boodschappen doen of bedenken wat ik zou koken lukte zelfs niet. Kon geen prikkel meer verdragen. Rust had ik nodig, maar hoe. De huisarts gaf aan maar eens een paar weken vrij te nemen. Maar hoe deed ik dat met een eigen advocatenkantoor en veeleisende klanten? Ik voelde me zo verantwoordelijk.

Mijn primaire reactie op alles was altijd schouders eronder en hard(er) werken. Dat ging ik ook doen met mijn burn out. Niet zeuren, hulp zoeken en aan de slag. Ik ging eerst een week alleen naar Vlieland, mijn favoriete Waddeneiland. Daar zou ik wel tot rust komen. Ik moest van mezelf iedere dag hardlopen, boeken lezen etc. Na een week zou ik me wel beter voelen. Maar dat was natuurlijk niet zo. Mijn grootste uitdaging was accepteren dat ik burn out was en dat het tijd nodig had om een jarenlange uitputting te herstellen. 

Een lange zoektocht met diverse behandelingen volgde. Van accupunctuur, coaching, neurofeedbacktherapie tot mindfullness. Niemand had in die tijd een handleiding “hoe pak je burn out aan”. Wat ik als eerste nodig had, weet ik achteraf, is rust. Lichamelijk herstel. Want als je lichamelijk uitgeput bent lukt het ook niet om aan je gedrag te werken of dieperliggende oorzaken op te zoeken en aan te pakken.

Na een half jaar vond ik dat ik weer moest gaan werken. Want ik was al zo lang uit de running. Binnen 2 maanden zat ik weer thuis. Ik ging gewoon weer verder op de oude weg die ik zo goed kende. Alleen voelde ik veel sneller dat dat niet meer ging.

Uiteindelijk was ik na anderhalf jaar rust en coaching redelijk hersteld. Ik zeg redelijk, want dieperliggende oorzaken heb ik de jaren daarna pas aangepakt. Met intensieve coaching op de thema’s die nodig waren. En ik ben uiteindelijk zelf de 3-jarige opleiding tot coach gaan doen bij Phoenix. Vorig jaar heb ik als ervaringsdeskundige een verdieping gedaan: stress en burn out preventie. Wat een herkenning en erkenning! Had ik wat ik daar leerde maar eerder geweten. Had iemand mij maar op die manier begeleid, dan was het niet zo’n lange zoektocht geweest en had het wellicht ook niet zo lang geduurd.

In deze training was de eerste stap om burn out aan te pakken lichamelijk herstel, rust en ontspanning. Vervolgens kunnen de dieperliggende oorzaken van burn out worden aangepakt:

  • Te veel verantwoordelijkheid nemen die niet van jou is. Dit vindt zijn oorsprong vaak al in je gezin van herkomst door te zorgen voor je ouders. Op je werk uit het zich door werk op te pakken en over te nemen van collega’s, te klantvriendelijk, altijd maar rennen voor anderen, je eigen grenzen negeren.
  • Niet genomen rouw. Bijvoorbeeld omdat je verlies van werk, naasten, onvervulde verlangens hebt genegeerd. Dit kan zich uiten door te blijven hangen in negatieve gevoelens, bitterheid, niet meer goed contact maken met anderen etc.
  • Passie in de schaduw. Niet de dingen doen in je leven waar je energie van krijgt. Je energiebalans staat daardoor langdurig in de min. En dat kost hersteltijd.

Wat een inzichten. En wat is dit wat je nodig hebt als je veel stress en misschien wel (bijna) burn out bent. Een aanpak stap voor stap die ervoor zorgt dat je niet gaat terugvallen. Waardoor je weer vol energie in het leven komt te staan. En de dingen doet waar je blij van wordt. En je goed voor jezelf zorgt. Dat is wat je nodig hebt. En dit vraagt ook moed om aan te kijken wat er speelt.

Dat is waarin ik je kan begeleiden, persoonlijk en betrokken, vanuit mijn eigen ervaring en met alle kennis die ik heb opgedaan.